Hoed u voor ultrabesmettelijke Braziliaanse variant

Hoed u voor ultrabesmettelijke Braziliaanse variant 

14 april 2021 - 10:36

Nee hé... Al een tijdje weten we van het bestaan van een 'Braziliaanse' variant van het coronavirus en dat die besmettelijker is dan het gewone coronavirus, weten we ook. Het OMT schat echter nu dat dit virus liefst 49 procent sneller rondgaat.

Ter vergelijking, de Britse variant die u regelmatig voorbij hoort komen in het nieuws zou 33 procent besmettelijker zijn. Het Braziliaanse coronavirus steekt zijn Britse compagnon dus naar de kroon. Wel is het zo dat over de exacte hoogte van het reproductiegetal van P1 nog "grote onzekerheid" bestaat, benadrukken de deskundigen van het Outbreak Management Team. 

Nog geen reden om helemaal in de paniekstand te schieten, dus. Wel heeft de variant zich allang in Nederland gevestigd en is het inmiddels goed voor 1,5 procent van alle besmettingen. Ook is het maar de vraag in hoeverre de vaccins hiertegen wel effectief zijn. Dit geldt ook voor de Zuid-Afrikaanse variant, waar grote zorgen over zijn omdat het erop lijkt dat het Pfizer-vaccin minder goed ertegen werkt.

Sowieso zit het OMT het allemaal niet lekker. Volgens het team deskundigen is het allemaal leuk en aardig dat het kabinet allerlei testevenementen toelaat, maar zou de sneltest die deelnemers vooraf afleggen maximaal 24 uur oud mogen zijn, in plaats van de 40 uur nu. Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de "potentieel negatieve effecten" verkleinen waardoor de besmettingen weer toenemen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.