Hoera! Eerste 'zonnevliegtuig' geland
Tech

Hoera! Eerste 'zonnevliegtuig' geland.

Groot feest voor de ecologische wereld: het is de eerste keer dat een vliegtuig op zonne-energie succesvol de Atlantische Oceaan is overgestoken. 

Iets na 07.30 uur landde zonnevliegtuig Solar Impulse bij de Spaanse stad Sevilla, bijna drie dagen nadat het opsteeg in New York. Het toestel werd feestelijk binnengehaald door Spaanse straaljagers en zeven stuntvliegers in formatie, meldt de NOS. Het was aanvankelijk de bedoeling om te landen in Parijs, maar wegens onweer werd er uitgeweken naar Spanje. 

Piloot Piccard deed tijdens de oversteek korte dutjes. Een speciale meditatietechniek moest helpen tegen het slaaptekort: de vlucht van ruim 6200 kilometer duurde namelijk uiteindelijk 2 dagen en 23 uur!

Zonnevliegtuig? Hoe dan?
De Solar Impulse heeft een spanwijdte van 72 meter, iets breder dan een Boeing 747. Het blijft in de lucht dankzij 17.000 zonnecellen in de vleugels; 's nachts levert een accu stroom. Het vliegtuig gebruikt geen kerosine en heeft daarom geen uitstoot.

Een reis rond de wereld
De trans-Atlantische vlucht was de vijftiende etappe in de vlucht rond de wereld van de Solar Impulse. Het vliegtuig begon op 9 maart 2015 in Abu Dhabi aan de reis van 35.000 kilometer. 

Het toestel vestigde vorig jaar een duurrecord door in één ruk de Stille Oceaan over te steken van Japan naar Hawaï. Deze vlucht duurde maar liefst vijf dagen. Helaas was het vliegtuig hierna wel tien maanden buiten werking door kapotte accu's. Bovendien moest worden gewacht tot de dagen op het zuidelijk halfrond weer langer werden, om optimaal van de zonuren gebruik te kunnen maken. 

Het volgende doel wordt om de terugreis naar Dubai te maken. Hierbij zal de Middellandse Zee overgestoken worden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →