Hoera! 'Meer versoepelingen op PersCo vanavond'

Hoera! 'Meer versoepelingen op PersCo vanavond' 

25 januari 2022 - 10:16

Het is tijd voor een feestje! Premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers gaan u vanavond in een persconferentie weer eens bijpraten en hoera: ze kondigen waarschijnlijk versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Het wordt de culturele sector gegund om onder voorwaarden weer open te gaan, net als restaurants en cafés. Ook mogen evenementen (onder zeer strenge voorwaarden) weer worden gehouden.

Komt natuurlijk allemaal omdat ze niks anders meer kunnen, gezien dat zelfs de WHO heeft gezegd dat de Omikronvariant niks meer is dan een stevige griep. Vandaag worden de laatste knopen doorgehakt, maar onze MinPres Rutte is optimistisch. Voor het eerst werd ook het advies van het Outbreak Management Team openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat het OMT had geadviseerd om zaken slechts toe te laten tot 20.00 uur open te blijven, maar het kabinet gaat zowaar eens de kant van de burger kiezen lijkt te kiezen voor een sluitingstijd van 22.00 uur. Het OMT adviseert ook om publiek toe te staan bij sportwedstrijden. Kunnen PSV-supporters tenminste meteen de scheids uitschelden als de bolling van de bal wel of niet over de lijn is.

Maar hoe zit het dan met verplicht testen bij een hoestje?

Daarnaast zeggen de experts in het adviesteam dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven als zij geen klachten hebben. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen als zij in contact zijn geweest met iemand die het virus onder de leden had. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan.

De regels rond quarantaine staan in de belangstelling, omdat het aantal besmettingen snel oploopt. Als te veel mensen thuis moeten blijven door een besmetting of nauw contact met iemand die is besmet, dreigen sectoren in problemen te komen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen om een verruiming van de regels voor werkenden, en waarschuwen dat straks "half Nederland op de bank zit zonder klachten".

Het hoge aantal besmettingen leidt ook tot problemen in de teststraat. De GGD'en kunnen niet meer mensen testen dan nu gebeurt, liet de overkoepelende organisatie maandag weten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml