Hoera! Prostituees in Utrecht krijgen raam terug
Binnenland

Hoera! Prostituees in Utrecht krijgen raam terug.

Raamprostitutie wordt in 2017 weer toegestaan in Utrecht, mits het transparant, schoon en veilig gebeurt. Dat heeft Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, vandaag aangekondigd.

Sinds 2013 hield de raamprostitutie zo'n beetje op in Utrecht omdat de gemeente alle werkruimtes sloot wegens mensenhandel en andere misstanden. Daarom is de nieuwe regel dat exploitanten maximaal 32 werkruimtes mogen hebben. Daarmee wordt voorkomen dat alle prostituees afhankelijk zijn van één exploitant, in tegenstelling tot het verleden. 

Strengere handhaving

De exploitant raakt zijn vergunning onmiddellijk kwijt als hij vrouwen laat werken die niet geregistreerd zijn of die jonger zijn dan 21 jaar. Als vermoedens van dwang niet bij politie en gemeente worden gemeld of als er mensen met criminele antecedenten bij het seksbedrijf werken, trekt de gemeente zonder vooraf te waarschuwen de vergunning in.

Ondernemende sekswerkers

Een investeerder uit Hoogeveen levert in het voorjaar van 2017 de eerste van in totaal 162 nieuwe werkruimtes voor sekswerkers op, meldt NU.nl. Aan Het Nieuwe Zandpad verhuurt hij werkruimtes aan exploitanten of aan vrouwen die als zzp'er willen werken. De zzp'ers kunnen daar ook een cursus ondernemersschap volgen en misstanden anoniem melden. 
 

Alle artikelen geladen. Overzicht →