Hof: Boete voor Jezus/Maria-reclame onterecht 

30 januari 2018 - 15:10

Woest waren ze, de gristenen uit Litouwen. Vanwege een reclamecampagne voor kleding waarin Jezus en Maria werden afgebeeld. Een boete voor het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk was volgde.

Maar het Hof voor de Rechten van de Mens heeft vandaag bepaald dat ze niet zo moeten zeuren, want het valt onder 'vrijheid van meningsuiting'.

In de campagne die het bedrijf Sekmadienis in 2012 voerde in hoofdstad Vilnius werd een sterk op Jezus gelijkende man in spijkerbroek getoond met daarbij de tekst 'Jezus, wat een broek!' Ook werd er een vrouw die wel wat weg heeft van Maria in een jurk getoond met de tekst 'Moeder Gods, wat een jurk' en was er een poster met beide figuren: 'Jezus, Maria, wat dragen jullie?'

Best goed verzonnen, maar de katholieke kerk was hier niet bepaald blij mee en diende een klacht in, net als ongeveer honderd zure individuen. De Litouwse keuringsdienst legde het bedrijf vervolgens een boete van 580 euro op, omdat de reclame 'de spot met religieuze symbolen' zou drijven. Voor de zekerheid tikte het bedrijf dat bedrag maar af.

Verschillende instanties en rechters hielden de boete in stand, waarna de gang naar het Hof voor Rechten van de Mens werd gemaakt. Die oordeelde dat de boete onterecht is en tot en met de laatste cent terugbetaald moet worden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie