Hof: Geen geld voor nabestaanden treinkaping De Punt

Hof: Geen geld voor nabestaanden treinkaping De Punt 

01 juni 2021 - 15:53

Het hoge woord is eruit: het blijkt dat neergeknald worden vanwege een treinkaping tóch tot de risico's van het vak behoort nu de Nederlandse staat van het hof in Den Haag geen schadevergoeding hoeft te betalen aan de nabestaanden van twee kapers. 

Voor wie het niet meer weet: in 1977 werd een trein met meer dan 50 inzittenden bij De Punt in Drenthe gekaapt door een groepje Molukkers die boos waren op de overheid omdat Molukkers geen eigen staat hadden gekregen. Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht met geweld een einde aan de kaping, die toen al drie weken duurde. Twee gijzelaars en zes kapers werden gedood.

De nabestaanden van twee van de kapers (Max Papilaja en Hansina Uktolseja) hadden via de rechter een claim ingediend omdat ze vonden dat Nederlandse mariniers hen van dichtbij 'geëxecuteerd hadden. De rechtbank oordeelde in juli 2018 al dat het gebruikte geweld niet onrechtmatig was, maar zij lieten het er niet bij zitten en gingen in hoger beroep.

Het hof in Den Haag laat echter nu ook weten dat mede door de chaotische situatie en het slechte zicht en omdat het al superlang geleden is, niet meer exact te herleiden is wat er in 1977 gebeurde. "Er blijft onzekerheid bestaan. Bij twijfel kunnen de vorderingen niet toegewezen worden", zo zet het hof er een punt achter.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.