Hof: 'Marechaussee discrimineert bij grenscontroles'

Hof: 'Marechaussee discrimineert bij grenscontroles' 

14 februari 2023 - 11:01

De Koninklijke Marechaussee discrimineert mensen met een donkere huidskleur bij het controleren van mensen die Nederland willen binnenkomen of ze wel in Nederland mogen komen. Zij worden uit de rij gepikt, anderen niet, oordeelt het gerechtshof in Den Haag zojuist. 

Het hof verbiedt de marechaussee dan ook om huidskleur mee te laten wegen. In 2021 had de marechaussee nog gelijk gekregen van de rechtbank. Die bepaalde dat marechaussees huidskleur wel mogen meewegen bij de beslissing om iemand uit de rij te halen en te controleren.

De zaak was aangespannen door Amnesty International, RADAR en andere maatschappelijke organisaties. Zoals jullie weten controleert de marechaussee onder meer op vliegvelden en in treinen of mensen het recht hebben in Nederland te zijn. De klagers zeggen dat mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij worden gepikt dan anderen. Volgens het Hof is dat dus ook zo.

Toen het gerechtshof uitspraak had gedaan, reageerden de eisers en hun medestanders geëmotioneerd. Een man kwam naar voren en zei tegen de rechters: "U hebt geschiedenis geschreven." Anderen zaten met hun handen voor de mond en met tranen in hun ogen te luisteren.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml