'Staat faalt met opvangplekken asielzoekers, maar nu niks aan te doen'

'Staat faalt met opvangplekken asielzoekers, maar nu niks aan te doen' 

20 december 2022 - 12:11

De Nederlandse staat faalt wat betreft de opvang van asielzoekers op meerdere punten, oordeelt het gerechtshof in Den Haag. Zo is er sprake van structurele problemen als gebrek aan privacy en geluidsoverlast en zijn er ├╝berhaupt ook te weinig plekken. Maar de Staat hoeft van het Hof geen dwangsommen te dokken, omdat het de problemen niet binnen een concrete termijn kan oplossen.

VluchtelingenWerk Nederland (VWN) had in oktober een kort geding aangespannen tegen de Staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De rechter destijds oordeelde dat de kwaliteit van de opvang van asielzoekers onder de aanvaardbare norm is gezakt en dat sommige zaken per direct verbeterd moet worden. De Staat en het COA gingen in hoger beroep.

Het hof is het met de Staat eens dat er in de gehele opvangketen te weinig plaatsen beschikbaar zijn en dat ook het landelijke woningtekort bijdraagt aan het gebrek aan doorstroming. Dat de Staat dit probleem zelf heeft veroorzaakt door eerder opvangplekken te sluiten, weegt volgens het hof niet mee:

"De Staat kan niet worden veroordeeld tot iets doen waar het niet toe in staat is." Het hof noemt het sluiten van opvanglocaties in de afgelopen jaren "betreurenswaardig", maar: "Het hof twijfelt er niet aan dat de Staat extra opvanglocaties zal realiseren. Het hof twijfelt ook niet aan de inzet van de staatssecretaris om de crisis op de kortst mogelijke termijn op te lossen."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml