'Hoge celstraf, laag effect'
Binnenland

'Hoge celstraf, laag effect'.

Criminelen jarenlang wegstoppen in onze Azkabans werkt voor geen fluit. Na acht jaar is het leven 'buiten' zo verwoest dat de kans op recidieven alleen maar stijgt. 

Zo stelt criminologe Marieke Liem in de papyrusversie van de Volkskrant. Na acht à tien jaar in de lik is het sociale netwerk van vrienden en familie vaak vrijwel helemaal ontbonden. Hierdoor staat de gerehabiliteerde crimineel er helemaal alleen voor en vervalt dan vaak weer in crimineel gedrag.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de levenslange gevangenisstraf. Deze staf wordt vrijwel nooit gegeven maar kan in Nederland als enige West-Europese land nog worden uitgedeeld. Het Europese Hof heeft regelmatig kritiek gehad op de ongeveer 30 mensen die in ons land "uitzichtloos" gevangenzitten. 

Liem stelt dat straffen an sich twee doelen heeft: vergelding voor het leed dat het slachtoffer berokkend is, en "rehabilitatie en re-integratie van de delictspleger". "Ik denk dat het aspect van vergelding een veel te grote rol is gaan spelen. Dat blijkt ook uit mijn onderzoek. Sinds de jaren negentig zijn we harder gaan straffen voor dezelfde vergrijpen. Onder druk van de maatschappelijke roep om zware straffen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →