Hoge Raad: Levenslang is onmenselijk
Binnenland

Hoge Raad: Levenslang is onmenselijk.

De Nederlandse uitvoering van de levenslange gevangenisstraf is in strijd met de Europese mensenrechten. Dat oordeelde de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland, vandaag. 

Dat wil niet zeggen dat levenslang gestraften per se vrij moeten komen, maar zij moeten wel enig perspectief op vrijlating hebben. Dat meldt het NRC. Zo wordt in veel andere landen een strafzaak van een levenslang veroordeelde na twintig jaar opnieuw beoordeeld. Nederland is een van de weinige Europese landen waar een dergelijk perspectief ontbreekt.

Politiek

De Hoge Raad deed deze uitspraak in de strafzaak tegen viervoudig moordenaar Faig B. Hij werd voor zijn daden tot levenslang veroordeeld. Of deze straf gehandhaafd moet worden, houden de rechters nog even in het midden. De Nederlandse politiek is bezig met een alternatieve wet rondom de levenslange celstraf. Zo presenteerde staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vorige maand een nieuw voorstel, waarin een perspectief op vrijheid wél aanwezig is. Daarmee wil hij voorkomen dat rechters de straf nooit meer opleggen.

Adviescollege

In dit voorstel staat dat levenslang gestraften na 25 jaar bij een adviescollege kunnen pleiten voor een reïntegratieplan. Dit kan worden goed- of afgekeurd na een psychologische test en een verhoor van nabestaanden. Bij een positieve beslissing en een goed verlopen reïntegratietraject, kan de gevangene uiteindelijk vrijkomen.

Of de rechters hiermee akkoord gaan, valt nog te bezien. Sommigen vinden het plan niet ver genoeg gaan. Zij willen dat een straf na 25 jaar daadwerkelijk opnieuw beoordeeld wordt, niet dat dan pas de procedure voor eventueel recht op activiteiten voor resocialisatie wordt gestart. 

 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →