Homo- en transgenders hun leven niet zeker in azc's 

22 maart 2018 - 11:07

Het AD komt zojuist met een schokkend verhaal over de Pakistaanse vluchteling Sumair Ali Khan, die wegens zijn homoseksualiteit zijn land met pek en veren moest verlaten nadat hij jarenlang gepest en mishandeld werd, dreigtelefoontjes ontving en zelfs te maken kreeg met een vader die zijn zoon wilde vermoorden.

Khan vluchtte naar Zweden, een land dat bekendstaat als een van de veiligste Europese landen voor transseksuelen. In een azc in Stockholm zou hij zijn leven stukje bij beetje weer op moeten kunnen pakken, niets blijkt echter minder waar. Hij komt er terecht tussen moslims uit Syriƫ en Irak. Die pakken de Koran erbij en stellen dat daarin staat dat homoseksualiteit een zonde is. Alhoewel ze wel graag seks met Khan hebben, wordt hij wederom gepest en uitgescholden.

Moslims woedend over tolerant Zweeds beleid

In Zweden werd recentelijk een asielzoeker tot vijf maanden cel veroordeeld, omdat hij een homoseksuele vluchteling bewusteloos had geschopt. Volgens Khan was de man "woedend omdat homoseksualiteit in Zweden is toegestaan".

Qamar Naseem, oprichter van Blue Veins, de Pakistaanse belangenorganisatie die het hardst opomt voor transgenders en homoseksuelen, is inmiddels gestopt met zijn gemeenschap een enkeltje Europa aanbevelen. "Ze ondervinden daar dezelfde ellende", aldus Naseem die overigens niet verbaasd lijkt door het gedrag dat moslims erop nahouden.

'In eigen land is dit normaal'

"Ze groeiden op in conservatieve islamitische geboeden waar volgens de religie homoseksualiteit haram, verboden, is. In hun land worden homo's in elkaar geslagen en transseksuelen verkracht, zonder dat daar iemand voor gestraft wordt. Het blijft natuurlijk merkwaardig dat mensen die voor hun eigen veiligheid vluchten geweld tegen medevluchtelingen in asielcentra gebruiken. Je zou denken dat ze vanwege hun eigen ervaring toleranter zijn geworden", zo verklaart Naseem.

Waarom importeert Europa extremisten?

Het is voor hem tevens een raadsel waarom extremisten in het democratische Europa worden toegelaten, waar ze met hun strenge religieuze waarden en normen een gevaar vormen voor de lokale LHBT-gemeenschap. Een gedeeltelijke oplossing zou volgens Naseem het ondertekenen van een contract zijn, waar asielzoekers de seksuele rechten van anderen erkennen. "Zo niet dan deportatie".

Voor de 24-jarige Khan duurt die procedure wellicht te lang. Hij is inmiddels zo radeloos dat hij niet meer weet of hij wakker ligt als de Zweedse autoriteiten hem op het vliegtuig naar Pakistan zetten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie