Honderden Fraudeturken vingen uitkering
Binnenland

Honderden Fraudeturken vingen uitkering.

Hier moeten wij het toch nog eventjes over hebben. Nieuwsuur meldde gisteren aan het begin van de avond dat gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank honderden aanvragers van een uitkering betrapt hebben op het verzwijgen van het bezitten van bijvoorbeeld een huis in het buitenland.

Is dat even lekker: maximaal gratis geld vangen in Nederland terwijl u in uw moederland allerlei dingen van waarde in uw bezit heeft?

In 2016 en 2017 werd alleen al in Turkije 17 miljoen euro aan vermogen aangetroffen dat zogenaamd vergeten is te melden bij het gemeenteloket. In die jaren is er 625 keer onderzoek gedaan in Turkije, 154 keer in Marokko en in Suriname 130 keer. Van Marokko en Suriname is niet bekend hoeveel verzwegen vermogen er aangetroffen is.

Wij willen niet weten in hoeverre dit slechts het topje van de ijsberg betreft. Overigens moeten de uitkeringen uiteraard wel terugbetaald worden, maar 'binnen de wet' kunnen per maand slechts kleine bedragen geïncasseerd worden.

Turkse minister: Nederlands onderzoek in Turkije is illegaal

Mustafa Yeneroglu van de AK-partij keurt de fraude naar eigen zeggen op zich af, maar noemt de Nederlandse aanpak illegaal.

"Het gaat hier om een delict volgens de Turkse wet. Het feit dat er illegaal privégegevens verkregen worden en dat er in ons land voor een ander land gegevens worden verzameld, kan problemen veroorzaken in het kader van het internationaal recht en daarom moet dit niet gedaan worden", aldus de minister

Die zullen we onthouden. Kunnen de uitkeringen aan deze Turken dan voortaan ook door Turkije betaald worden? Alvast bedankt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →