Hongarije eigenlijk best oké voor asielzoekers
Buitenland

Hongarije eigenlijk best oké voor asielzoekers.

Kijk, wij kennen de Hongaarse premier Viktor Orbán allemaal als die man die maar blijft brullen dat zijn land naar de eigen bevolking luistert en dat zijn land geen - wij herhalen, geen - vluchtelingen op zal nemen. Of niet zoveel als Frans Timmermans wil.

Niet alleen werden er hekken gebouwd om hen buiten de landsgrenzen te houden, in 2016 werd zelfs een referendum gehouden tegen het door Europa ingestelde vluchtelingenquotum. In het geval van Hongarije ging het voor 2017 om 1.294 asielzoekers. Het Europese Hof verplichtte Orbán hen op te nemen, maar hij bleef publiekelijk weigeren.

Wat blijkt nu: Hongaren zijn niets meer dan een stelletje blaaskaken. Vorig jaar werd vrijwel het vereiste aantal, namelijk 1.291 asielzoekers als vluchteling erkend, meldt Trouw.

Deze asielzoekers zijn echter geen mensen die Hongarije moest opnemen van de EU, maar mensen die het echt nodig hadden en om humanitaire redenen een status kregen. Dat is namelijk heel iets anders, blijkbaar.

De regering hield er verder hun mond over, omdat het bang was dat er paniek uit zou kunnen breken bij met name de plattelandsbevolking. Door alle negatieve publiciteit (vanuit de regering gestuurd, maar goed) schrikt de lokale boer zich namelijk het apelazarus bij alleen al de aanblik van een migrandiër.

In de hoofdstad Boedapest zijn ze iets minder angstig. Vele vluchtelingen verblijven dan ook daar, waar ze wel van harte welkom zijn door een groot gebrek aan arbeidskrachten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →