Hoofdstad Zuid-Sudan = bloedbad
Buitenland

Hoofdstad Zuid-Sudan = bloedbad.

Meer dan 270 mensen zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen bij gevechten in de hoofdstad van Zuid-Sudan, Juba. Daar zijn militairen die aan verschillende stammen loyaal zijn met elkaar slaags geraakt. Zegslieden van de regering van president Salva Kiir zeiden zondag dat er onder de slachtoffers 33 burgers zijn.

De jongste gevechten zijn donderdag uitgebroken en vormen een nieuw drama in een land dat al bijna zestig jaar onafgebroken door oorlogsgeweld wordt geplaagd. Zuid-Sudan werd na een bloedige strijd 2011 onafhankelijk van Sudan.

Eind 2013 braken er gevechten uit tussen militairen die tot de Dinka-stam van president Salva Kiir behoren en die tot de Nuer-stam van Riek Machar worden gerekend. Riek Machar werd dat jaar door Kiir aan de kant geschoven. De twee voeren de grootste (Dinka) en één na grootse stam (Nuer) van het land aan. Naar schatting 300.000 mensen zijn omgekomen en 400.000 het land uit gevlucht. Er zouden door het geweld inmiddels een miljoen mensen in Zuid-Sudan ontheemd zijn.

Alle artikelen geladen. Overzicht →