Hooggerechtshof VS schrapt Texaanse abortusrestricties
Buitenland

Hooggerechtshof VS schrapt Texaanse abortusrestricties.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vandaag een streep gehaald op de restricties die de staat Texas stelde aan abortusklinieken. De uitspraak wordt al gezien als een van de belangrijkste abortusuitspraken sinds Roe vs. Wade, waarbij abortus in 1973 werd gelegaliseerd.

Het Hooggerechtshof boog zich over twee abortuswetten uit de Lone Star State. Volgens de eerste wet moeten alle abortusdoctors geregistreerd staan bij een ziekenhuis, volgens de tweede moeten abortusklinieken voldoen aan dezelfde eisen als ziekenhuizen. Volgens vijf van de drie opperrechters mogen die beperkingen het raam uit: ze dienen geen medisch zinvol doel terwijl ze er wel voor zorgen dat het voor vrouwen in de zuidelijke deelstaat veel moeilijker wordt om een abortus te krijgen, weet CNN.

Veel analisten gingen er vanuit dat de kwestie onbeslist zou zijn: sinds de dood van Antonin Scalia eerder dit jaar houden de vier overwegend conservatieve en de vier overwegend liberale rechters elkaar in evenwicht. Enigszins tegen de verwachting in stemde Anthony Kennedy voor het ongrondwettelijk verklaren van de Texaanse abortuspesterijen. Bij een 4-4-uitslag zouden de Texaanse beperkingen gehandhaafd worden maar zou die uitspraak geen precedentwerking hebben. De uitspraak van vandaag betekent dan ook dat ook andere Amerikaanse staten die onredelijke beperkingen stellen aan abortus daar waarschijnlijk mee op moeten houden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →