Hoogleraar Ira Helsloot: 'We hebben met coronabeleid als democratie gefaald'

Hoogleraar Ira Helsloot: 'We hebben met coronabeleid als democratie gefaald' 

04 maart 2022 - 10:17

Hoogleraar Ira Helsloot (Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen) vindt dat we met het coronabeleid als democratie gefaald hebben. Alle beslissingen die door een groep experts werden genomen werden zonder pardon geaccepteerd, terwijl de proportionaliteit van de maatregelen ver te zoeken was.

Vorige week verscheen er een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een hoop aanbevelingen. Maar veel van die aanbevelingen zijn in 2011, na de evaluatie van de Mexicaanse griep waar Helsloot aan meeschreef, ook al gedaan. Daar is dus met het coronabeleid niks mee gedaan. "We zijn gestopt met nadenken, hebben wild om ons heen geslagen en daarmee enorme schade aangericht", aldus Helsloot in de nieuwe aflevering van de podcast Op z'n Kop!

De belangrijkste besluiten werden in het Catshuis zonder wettelijke basis genomen. "Op dit soort momenten moet je het open debat voeren, waarin je uitlegt dat corona vreselijk is maar de belofte op absolute veiligheid niet waar te maken is. Alle besluiten die genomen worden kunnen ook negatieve gevolgen hebben en daar moet je eerlijk over zijn."

Dat is onvoldoende gebeurd. "Dat hebben media geaccepteerd, politici op nationaal en lokaal niveau hebben dat geaccepteerd. Daar hebben we als democratie in gefaald." De grote vraag is nu of we hiervan kunnen leren, nu de volgende crisis met de Russische inval in Oekraïne voor de deur staat. 

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml