Hoogleraar: laat hooligans elkaar slopen
Binnenland

Hoogleraar: laat hooligans elkaar slopen.

Met alle beelden van zingende Ieren en feestvierende Vikingen zou je het bijna vergeten: aan het begin van het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk waren er veel problemen met hooligans. Volgens hoogleraar psychologie Jan Derksen is het nutteloos om de strijd met hooligans steeds aan te gaan. Zijn oplossing? Geef ze een vechtveld. 

Zo'n knokveld hoeft maar aan een paar regels te voldoen, geeft hij aan in een interview met het Algemeen Dagblad. Er zou bijvoorbeeld dan een verbod op het meebrengen van wapens moeten komen, minderjarigen zouden geen toegang mogen krijgen en bij deelname zou de plicht moeten zijn af te zien van enige zorgclaim.

"We blijven maar hangen bij het idee dat we die vandalen tegen moeten houden. Terwijl ik denk dat we het geweld beter kunnen accepteren en in goede banen leiden", aldus de hoogleraar. Ook geeft hij aan dat we leven in een maatschappij die "bang is voor welke emoties dan ook. Agressie, frustratie, verdriet: mensen moeten het niet meer voelen, ze mogen het niet laten zien. Ondertussen hebben ze die emoties wel en worden ze doodongelukkig omdat ze alles onderdrukken."

Alle artikelen geladen. Overzicht →