Hoogleraar: 'Lockdown hoort niet in toolkit pandemie'

Hoogleraar: 'Lockdown hoort niet in toolkit pandemie' 

15 april 2021 - 12:26

Deze week in de podcast OP Z'N KOP ontvangen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen Ira Helsloot, hoogleraar Veiligheid en Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.  

Helsloot heeft als professor Veiligheid en Bestuur vast wel een mening over het huidige coronabeleid van het kabinet. Volgens hem moet je als bestuurder bij dit soort beleid altijd een kosten-batenanalyse maken: "Het bijzondere is dat ze dat nu juist niet doen. Hugo de Jonge heeft dat een beetje gesaboteerd. Het OMT adviseert niet hem, maar het BAO (Bestuurlijk Afstemmingsoverleg, red.). Dat is een club waar bijvoorbeeld ook de burgemeesters en veiligheidsadviseurs in zitten die breder moet kijken. Dankzij de minister mag het OMT twee weken nadenken, terwijl het BAO in een uur beslissingen moet nemen. Feitelijk wordt die club geparkeerd."

En daar gaat het dus in het huidige beleid al mis. Zwagerman merkt op dat Helsloot een keer gezegd heeft dat hij al twintig jaar bezig is met een draaiboek voor pandemieën en dat hij in een interview een bijzondere onthulling had gedaan: een algehele lockdown zit niet in het toolkit. "Als die Chinezen er niet mee waren begonnen, waren wij er ook nooit opgekomen. Je moet deze pandemie beschouwen als een normale griep. dus als je ziek bent, blijf je thuis. En voor de rest de samenleving open, want je kunt toch niks eraan doen. Tenzij het bijvoorbeeld om iets als ebola gaat."

Volgens Helsloot doet Rutte er goed aan om naar de wetenschappelijke feiten te kijken. "Besmettingen vinden binnen plaats, niet buiten. Als je asymptomatisch bent - dus geen klachten hebt - ben je nauwelijks besmettelijk. Baseer daar je beleid op. Dan haal je meest kwalijke van het huidige beleid al weg." Aan het begin was daar met de curve flatten wél sprake van, gaat Helsloot verder. "Daar hadden we nooit mee moeten ophouden. Waarom dat veranderd is?  Ik heb één van OMT-leden opgebeld en die zei: qua kosten-batenanalyse heb je gelijk. Maar daar gaan wij niet over."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.