Hoogleraar Mark Deuze: 'Journalistiek zit gevangen in eigen idealen'

Hoogleraar Mark Deuze: 'Journalistiek zit gevangen in eigen idealen' 

14 mei 2021 - 12:15

Deze week in de PowNed-podcast OP Z'N KOP met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman als gast prof. dr. Mark Deuze, hoogleraar Mediazaken aan de Universiteit van Amsterdam, om te praten over de hedendaagse media.

Want daar mankeert volgens sommige mensen toch het een en ander wel aan. Waarom is het zo, zo vraagt Marianne Zwagerman zich af, dat de media tegenwoordig klakkeloos allerlei alarmerende berichten overnemen terwijl de onderliggende data iets anders laten zien? En waarom worden in praatprogramma's allerlei mensen aan het woord gelaten terwijl je weet dat zij er belang bij hebben om niet de hele waarheid te vertellen?

"Je ziet dat er allerlei mechanismen aan het werk zijn bij de journalistiek die het uitvoeren van hun idealen, namelijk uitleggen wat in de wereld gebeurt, lastig maken" zo vertelt Deuze. "Als het over Pfizer gaat dat belasting zou ontduiken, dan nodigen we de directeur van Pfizer uit in een praatprogramma. Dat is een journalistiek een-tweetje."

Er wordt in de media weinig aandacht besteed aan goede onderzoeksjournalistiek. "Redacties zijn een stuk kleiner dan vroeger en zij moeten veel meer werk doen: website bijhouden, apps laten vol lopen. De journalistiek komt uit een donkere periode met bezuinigen en wat werd er als eerste wegbezuinigd? De wetenschapsredacties. Mensen die data kunnen analyseren en begrijpen, die zijn verdwenen of werken als zzp'er." 

Daar komt volgens Deuze nog bij dat journalisten vinden dat zij moeten beschrijven wat er allemaal niet deugt in de samenleving: "Kijk de berichten er maar eens op na: er wordt je constant verteld hoe het niet moet. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zijn die zich niet gezien voelen of zich afvragen waarom we niet meer standpunten zien. Journalistiek zegt misschien wel terecht dat dit niet hun functie is. Dat is lastig te rijmen met die andere functie, dat ze kritisch moeten zijn en tegengeluid moet laten horen."

Luister nu naar de nieuwe aflevering van OP Z'N KOP!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.