Hoogleraar wil partijprogramma's toetsen aan grondwet
Binnenland

Hoogleraar wil partijprogramma's toetsen aan grondwet.

Bas de Gaay Fortman, hoogleraar politieke economie van de mensenrechten, wil dat partijprogramma's voortaan aan de grondwet worden getoetst. Op die manier zijn we bij voorbaat verlost van iemand als Wilders, stelt hij in academisch taalgebruik. 

Bij het installeren van de Kamer belooft iedereen trouw aan de grondwet, stelt Fortman in Trouw. "Gezien het verkiezingsprogramma van de PVV en dagelijkse uitspraken van haar leider Wilders zou een besluit iemand uit die kring aan te wijzen in strijd zijn met grondwettelijk vastgelegde normen. Met andere woorden: een verkennings- of informatieopdracht die PVV-betrokkenheid bij de kabinetsformatie insluit, is bij voorbaat ondenkbaar, ook al zou die fractie de grootste zijn", vindt de hoogleraar. 

Wilders bij voorbaat uitgesloten
Door vooraf te toetsen aan de grondwet kunnen partijen uitgesloten worden voor de formatie: "Wordt deze helderheid inderdaad verstrekt, dan betekent dit voor lijsttrekker Wilders en zijn kiezers dat vanwege flagrante ongrondwettigheid van het partijprogramma en uitspraken van de leider al vanaf het eerste stadium van de formatie een gouvernementele rol is uitgesloten."

Alle artikelen geladen. Overzicht →