Hoogleraar: 'Winst afromen van energiebedrijven is een slecht idee'

Hoogleraar: 'Winst afromen van energiebedrijven is een slecht idee' 

16 september 2022 - 10:09

De energieprijzen rijzen de pan uit en de gewone burger kan zijn rekeningen niet meer betalen. De Europese Commissie gaat de consument de helpende hand bieden en dat moet gefinancierd worden met het afromen van winst van de energiebedrijven. Klinkt goed, met al die dikke winsten die daar gemaakt worden. Maar dat is eigenlijk niet zo'n goed idee.

Dat vindt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het is volgens hem natuurlijk goed dat mensen en sommige bedrijven die een te hoge energierekening hebben worden geholpen, maar niet om dat te financieren met winsten van energiebedrijven. "Ik begrijp de emotie, want sommige maatschappijen maken enorme winsten. Maar je creëert dan ook een investeringsrisico, dat maatschappijen bijvoorbeeld minder snel gaan investeren in een nieuwe windmolenpark. Net als wanneer je de gasprijs zou beperken, dan komt er misschien minder gas naar Europa toe", zegt hij in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Volgens Mulder werken zulke maatregelen niet en moet in plaats daarvan het echte probleem aangepakt worden: "Dat is energieschaarste en om dat aan te pakken hebben we iedereen nodig. Ook de energiemaatschappijen. Wat je zou kunnen doen is bedrijven die heel veel energie verbruiken uitkopen, zoals in de kunstmest- of tuinbouwindustrie. Dan hebben we een veel lagere gasvraag, maar je moet de markt juist verder zijn werk laten doen. De kracht van marktwerking is dat je mensen mobiliseert en iedereen zijn steentje bij laat dragen."

Kortom, er wordt door de politiek weer eens niet goed nagedacht. Het is volgens Mulder een probleem dat je in het algemeen bij het vraagstuk over energie en de transitie naar duurzaamheid ziet. Bijvoorbeeld bij het dichtdraaien van de Groningse gaskraan en het stoppen met kolencentrales terwijl er onvoldoende alternatieven voorhanden zijn. Bovendien is er eigenlijk een veel fundamenteler probleem met betrekking tot energieschaarste. Uiteindelijk moeten we allemaal ons gedrag aanpassen en minder energie-intensief leven: "Als iedereen denkt 'na mij de zondvloed', dan komt die zondvloed ook."

Benieuwd wat Mulder nog meer allemaal te zeggen heeft? Luister dan naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml