Hoogopgeleide oudjes zuipen het meest
Binnenland

Hoogopgeleide oudjes zuipen het meest.

Mensen ouder dan 65 die een hogere opleiding gevolgd hebben grijpen vaker naar de fles. Zo'n 15 procent van hen (tussen de 65.000 en 70.000 ouderen) is een overmatig drinker.

Er wordt gesproken van overmatig alcoholgebruik wanneer u meer dan veertien glazen per week naar binnen werkt. Oudjes zien hun drinkgedrag vaak niet als een probleem: "Een paar wijntjes om drie uur 's middags moet toch kunnen? Niet dus. Deze groep staat onvoldoende stil bij de gezondheidsrisico's", zegt een zegsman van verslavingsinstelling Bouman GGZ tegen het AD.

Hulpverleners noemen de welgestelde oudere drinkorgels ook wel de 'gouden genieters': "Ze hebben een goed opgebouwd pensioen, veel vrije tijd, een gestructureerd leven met veel sociale contacten. Bij die sociale ontmoetingen wordt een glaasje gedronken, en dat wordt al snel een flesje", aldus de kliniek.

De alcoholconsumptie werd bestudeerd door het CBS, het RIVM en het Trimbosinstituut. Ook jongere hoogopgeleiden genieten vaker van een neut: 89 procent van de slimmensen van 25 jaar of ouder zegt in de afgelopen twaalf maanden wel eens een alcoholisch drankje te hebben genuttigd. Bij de middelbaar- en laagopgeleide leeftijdsgenoten ligt dit percentage op 83 en 70 procent.

Alle artikelen geladen. Overzicht →