Zweedse hooligan voortaan in boerka?
Buitenland

Zweedse hooligan voortaan in boerka?.

Zweden wil een verbod op het dragen van maskers en bivakmutsen tijdens sportwedstrijden om zo het geweld van 'supporters' te kunnen beteugelen. In het wetsvoorstel maakt het Scandinavische land een uitzondering voor religieuze hoofdbedekking, zoals boerka's. 

Een reeks geruchtmakende geweldsincidenten tijdens matches ligt ten grondslag aan de politieke plannen, schrijft de Zweedse Local. Zo staakte in augustus de scheidsrechter een treffen tussen Jönköpings Södra en Östersund, nadat een gemaskerde 'fan' het veld op was gestormd en daar Östersund-doelman Aly Keita belaagde. Ook is er regelmatig overlast door vuurwerk dat de hooligans richting spelers en andere supporters werpen of afsteken. 

"Het wetsvoorstel is een nieuw middel voor de politie om degenen te stoppen die de ervaring van een mooie wedstrijd voor ons allen ruïneren", aldus BiZa-minister Anders Ygeman. Verdragen en wetten inzake godsdienstvrijheid dwingen hem echter religieuze uitingen van de maatregel uit te sluiten. Daarnaast kunnen weersomstandigheden of iemands gezondheidssituatie een legale basis vormen voor gezichtsbedekkende kledij. 

De Zweedse politie zette nog wel vraagtekens bij het voorstel. Volgens agenten zal het soms namelijk lastig zijn om te bewijzen dat een masker niet wordt gedragen om redenen van gezondheid of religie.

 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →