Hopen op redding

Hopen op redding 

19 juli 2021 - 12:04

We leven enorm mee met de tienduizenden mensen die getroffen zijn door de watersnood. Als ik beelden zie van hoe men het hoofd letterlijk boven water probeert te houden, dan breekt m’n hart. Oude mensen worden met rolstoel en al geëvacueerd, terwijl ze daar eigenlijk helemaal niet om gevraagd hebben, maar ja, als ze in hun huis of in het zorgcentrum blijven, dan verdrinken ze. Op de Nederlandse tv hoorde ik een boer uit Oost-Limburg zeggen: ‘M’n vrouw is weggespoeld, maar vier van m’n koeien heb ik kunnen redden, al had ik het liever omgekeerd gezien.’ Hij bedoelde dat hij liever z’n vier koeien had weten wegspoelen, en z’n vrouw had kunnen redden.

Toch is het jammer dat zovele dieren dood of vermist zijn. Een gepensioneerde lerares chemie uit de grensstreek zei: ‘Ik had m’n hondje Snoef in de tuin gelaten om een plasje te doen, en toen ik hem weder naar binnen riep, reageerde hij niet. Ik ging zwemmend op onderzoek, en ik zag z’n lijkje aan het oppervlak drijven. O Snoef, waarom heb je me verlaten?’ De arme weduwe barstte in snikken uit. Deze ramp treft de bevolking niet alleen fysiek, maar ook psychisch. Je zal maar met je huis tot ongeveer aan het plafond vol modder zitten en daar rustig moeten bij blijven. Dat is onmogelijk. Je zal stress krijgen, angst, paranoia, droefenis, verdriet, paniek en woede. Had de regering niet meer kunnen doen, vooral preventief? Waarom zijn de dijken niet steviger gemaakt toen daar nog de kans en de gelegenheid toe waren? Hoe komt het dat het graven van waterbekkens veronachtzaamd werd?

De machtshebbers faalden, zoals zo vaak. En wie is daar het slachtoffer van? De kleine man, de jan lul in de straat, de onbemiddelde sukkel. De rijkaards in hun villa hoog boven het waterpeil hebben nergens last van. Hun Porsches en Land Rovers drijven niet weg, hun dieren verblijven op het droge, hun vrouw drinkt nog een glaasje sherry zonder dat ze zich hoeft vast te klampen aan wegspoelend drijfhout. Ik pleit ervoor dat alle mensen die meer dan drie miljoen euro bezitten vijf procent van dat bedrag storten in een fonds, waarmee de kosten worden betaald van zij die door het onheil werden getroffen. Deze ongelukkigen hebben nieuwe meubels nodig, nieuwe elektra, nieuwe wagens, nieuwe kledij, jazelfs hele nieuwe huizen, want alles werd door het woeste water vernield en tot schroot herleid.

Ondanks m’n medelijden, m’n sympathie voor de getroffenen, en m’n goede wil om hulp te bieden waar die nodig is, betrap ik mezelf erop dat ik al een paar keer heb gedacht: wat ben ik blijde dat ik in het westen woon, en niet in het oosten. Je moet mederekenen dat in het westen van België en Nederland gedurende de verschrikkelijke dagen slechts wat motregen, een paar druppels, en een verdwaalde bui zijn nedergevallen, en dat we hier verder van niks last hadden. Niettemin moet je uitkijken met zulke gedachten, want voor hetzelfde geld zijn wij in het westen de volgende keer aan de beurt, zoals thans het westen van Duitsland. De klimatologen voorspellen immers dat de onnatuurlijke regenval vaker en vaker zal uitbarsten, en geen rekening zal houden met oost, west, noord of zuid. Noem mij een sissy, maar ik heb deze week vierhonderd zandzakken besteld, die ik heb opgeslagen in m’n kelder, en die ik zal aanwenden als het in de toekomst nodig zal blijken. Tevens heb ik drie extra paraplu’s gekocht, een snorkel en zwemvliezen, en een reddingsvest voor m’n hond. Bovendien heb ik een kano, een roeiboot, en een surfplank besteld.

We moeten met z’n allen voorbereid zijn. Zoniet zal de götterdammerung ons weten te vinden, wie en waar we ook zijn. Voor de rest kunnen we alleen maar bidden tot de goedertierende God, de Enige die in staat is ons te behoeden voor de Ultieme Nood.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.