Horecabranche: 'Prijzen biertje en burger kunnen best omhoog'

Horecabranche: 'Prijzen biertje en burger kunnen best omhoog' 

09 januari 2023 - 11:15

Wel ja. Nou hebben wij best begrip voor dat alle horecaondernemers het zo moeilijk hadden in coronatijd en zo, maar dit is niet zo leuk om te horen: Robèr Willemsen, de voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), vindt dat de prijzen van eten en drinken op terrassen en in restaurants nóg verder moeten stijgen, want anders kan de horeca helemaal geen winst maken.

Ondernemers durven op dit moment hun hogere inkoopkosten voor producten en energie nog nauwelijks door te berekenen aan hun gasten. Maar ja, dat kan best want wij blijven toch wel komen. Supermarkten hebben hun prijzen tenslotte veel meer verhoogd en die is de consument ook niet gaan mijden.

De prijzen voor voeding en andere vormen van levensonderhoud zijn het afgelopen jaar fors gestegen, maar de consument blijft volgens Willemsen naar de horeca komen voor een biertje en biefstukje. "We hebben het afgelopen jaar gezien dat we tijdens corona zijn gemist. Dat is het beeld dat afgelopen jaar heeft overheerst, ondanks de gestegen kosten en lagere marges", zei de KHN-voorzitter op vakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI.

De omzet lag in bijna de gehele horeca weer hoger dan voor corona, maar door de veel hogere kosten zagen ondernemers hun winsten verdampen. "De marges staan flink onder druk. Een marge van zo'n 15 procent blijft nodig om te investeren en jezelf als ondernemer een eerlijke beloning te geven, maar die halen werkgevers nu niet. De prijs is vaak niet eerlijk", aldus Willemsen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml