Houdt u vast: EU bereikt migratieakkoord
Buitenland

Houdt u vast: EU bereikt migratieakkoord.

Mogge, mensen van het goede leven. De 28 EU-leiders hebben na urenlang onderhandelen een akkoord bereikt over het te voeren migratiebeleid. 

Daar is weinig verrassends uitgekomen. In Zuid-Europa worden gesloten opvangkampen gebouwd, waar Middellandse Zee-overstekers mogen bivakkeren (op kosten van de belastingbetaler uiteraard) totdat duidelijk is of Europa vindt dat zij inderdaad recht hebben op een beter leven.

Het volledige proces in een notendop: Asielzoeker zit kansarm op houtje te bijten in Ethiopië, stapt in bootje, meert aan ergens in Zuid-Europa, moet naar kamp, wordt getoetst, wordt gestuurd naar land dat hem/haar met open armen verwelkomt. 

Landen willen niet, hoeven ook niet

Zo simpel is het. Daar hebben ze dan uren over vergaderd. Landen die dus geen trek hebben in het opnemen van buitenlandse toevoegingen hoeven dat gemakshalve dan ook niet te doen. In de praktijk zal voornamelijk West-Europa de nieuwe instroom voor hun kiezen krijgen en ontspringen landen met een ruggengraat (Hongarije, Roemenië en Tsjechië) de dans.

Turkije-deal 2.0

Naast bovenstaande deal zal er ook geprobeerd worden afspraken te maken met Afrikaanse landen om ter plekke opvangcentra in te richten. Een beetje vergelijkbaar met de Turkije-deal, zeg maar.

Alle artikelen geladen. Overzicht →