Huawei kan niet spioneren via 5G, sleept Zweden voor de rechter

Huawei kan niet spioneren via 5G, sleept Zweden voor de rechter 

31 januari 2022 - 10:10

Altijd lachen met die Chinese staatsbedrijven. Zweden heeft 5G-technologie van Huawei bij de opbouw van de infrastructuur voor het 5G-netwerk in het land verboden, omdat de vrees bestaat dat de spionerende oogjes van de Chinese Communistische Partij dan toegang krijgen tot allerlei gevoelige informatie. En dat willen ze niet, evenals meer landen overigens. Maar: nu voelt Huawei zich gediscrimineerd.

Daarom is Huawei bij de Wereldbank een arbitrageprocedure gestart tegen Zweden: "Het besluit van de Zweedse autoriteiten om Huawei te discrimineren en uit te sluiten van de uitrol van 5G heeft de investering van Huawei in Zweden aanzienlijk geschaad en is in strijd met de internationale verplichtingen van Zweden", zegt het Chinese bedrijf in een verklaring. Huawei eist naar verluidt 5,2 miljard Zweedse kronen (bijna een half miljard euro), maar het uiteindelijke bedrag zou veel hoger kunnen uitvallen.

Huawei wordt onder meer door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage, wat het bedrijf zelf met nadruk heeft ontkend (maar ja, communisten ontkennen wel meer). De Amerikanen hebben het concern op een zwarte lijst gezet, waardoor het gebruik van technologie van Huawei in communicatie- en netwerkapparatuur is verboden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml