Hugo: 'Groene vinkjes niet intrekken bij positieve test'

Hugo: 'Groene vinkjes niet intrekken bij positieve test' 

21 december 2021 - 15:56

De coronapas zal gewoon geldig blijven, ook als de gebruiker daarvan positief is getest op het coronavirus. Het kabinet gaat in de app CoronaCheck geen groene vinkjes intrekken.

De Tweede Kamer had daar wel om gevraagd. De app en de systemen achter de app zouden daarvoor aangepast moeten worden. Dat levert allerlei grote privacybezwaren op, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan de Kamer. Hij betwijfelt bovendien of het zin heeft.

Nee, zoals het nu gaat heeft het lekker veel zin... De app werd zoals u weet ontwikkeld om te kunnen checken of mensen getest zijn op het coronavirus, hersteld zijn of gevaccineerd. Daarvoor moet de app gegevens ophalen. Het bewijs dat daarna wordt aangemaakt, is niet gekoppeld aan een specifiek persoon (goh, wat handig!). Om het groene vinkje na een positieve test in te trekken, is dat natuurlijk wel nodig. Een alternatief zou zijn dat mensen hun bewijs regelmatig moeten vernieuwen door opnieuw in te loggen op DigiD. En ook dat is een probleem, want dat zouden de systemen volgens hem niet aankunnen.

De Jonge merkt op dat er meer bezwaren zijn. Zo is het controleren van papieren coronabewijzen nog veel ingewikkelder en zou de app waarmee de coronatoegangsbewijzen gecheckt worden aangepast moeten worden zodat die steeds verbinding maakt met een centrale server. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml