'Huisarts kan hoge werkdruk niet aan'
Binnenland

'Huisarts kan hoge werkdruk niet aan'.

O jee, uw huisarts heeft dagelijks zoveel patiënten te verwerken dat hij oververmoeid raakt met als gevolg dat het werk niet goed gedaan wordt, blijkt uit onderzoek. Het gros (78 procent) van de 1.600 ondervraagde huisartsen zegt wel eens een verkeerde inschatting te hebben gemaakt als gevolg van de hoge werkdruk.

En dat is natuurlijk niet de bedoeling. "Huisartsen verwijzen soms onterecht door naar een medisch specialist of schrijven meer medicijnen voor dan nodig was. We weten uit eerder onderzoek dat dit minder vaak voorkomt wanneer ze meer tijd hebben tijdens het consult", licht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) toe. 

Een kwart van de huisartsen zou zelfs zoveel werkdruk ervaren dat ze een burn-out hebben gehad of er een voelen aankomen. Tijd om de noodklok te luiden dus, al ligt een fatsoenlijke oplossing niet voorhanden. Er zijn botweg te weinig huisartsen in Nederland om alle zieke, zwakke en misselijke inwoners goed van dienst te kunnen zijn.

Vooral huisartsen die werkzaam zijn in achterstandswijken zouden het zwaar te verduren krijgen. Veel van hun patiënten kampen niet alleen met werk- en inkomensproblemen, maar ook met een slechte gezondheid. 

Een geluk: we weten nu wél waar het DENK-gehuil van vorig jaar over de sneller uitgetrokken stekker bij allochtone ouderen vandaan kwam. Artsen etnisch profileren helemaal niet, ze zijn gewoon oververmoeid. Ho, mogen we niet zeggen natuurlijk.

Alle artikelen geladen. Overzicht →