'Huursector vreet uw salaris op'
Binnenland

'Huursector vreet uw salaris op'.

Een gevalletje open deuren intrappen: uit nieuw onderzoek blijkt dat huurders van woningen een (veel) groter percentage van hun inkomen kwijt zijn dan kopers. Bijvoorbeeld huurders van sociale huurwoningen - maar ja logisch, want hebben weinig inkomen - zien gemiddeld gezien liefst 30 procent van hun salaris (of uitkering) in de bodemloze put die de huur heet verdwijnen.

Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen van onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), veertig middelgrote steden verenigd in de G40 en de Woonbond. Mensen die in de vrije sector huren (boven 710 euro per maand), komen er nog een tikkeltje bekaaider vanaf: zij moeten liefst 42 procent van hun inkomen afstaan.

Zo hebben de mensen die dus geen huis kunnen kopen, ook nog eens een veel minder groot besteedbaar inkomen dan mensen die wél een huis kopen (maar ja, het zal wel aan ons liggen, ook dit is niet zo heel gek natuurlijk). "Het scheelt soms een paar tientjes, maar dat loopt op tot een paar honderd euro per maand'', zegt directeur Ronald Paping.

De Woonbond maakt zich al enige tijd hard voor huurverlaging van 10 procent waardoor het verschil in koopkracht tussen huurders en huiseigenaren kleiner wordt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →