
Ideaal: Bacterie vreet methaan, levert ook elektriciteit
Hoera, Moeder Natuur is gered! Microbiologen van de Radboud Universiteit hebben aangetoond dat de bacterie Candidatus Methanoperedens niet alleen methaan kan eten, maar dat het ook mogelijk is om elektriciteit te produceren met de elektronen die het omzet.
"Elektriciteit opwekken en daarmee meteen de omgeving zuiveren van broeikasgassen: het zou met bacteriën moeten kunnen", vat de universiteit de uitkomsten samen. Ideaal, nietwaar? Oké, voor een hosanna-stemming is het nog te vroeg: het gaat vooralsnog alleen om laboratoriumonderzoek. Toepassing op grote schaal is nog niet aan de orde: de onderzoekers willen eerst hun systeem verder verbeteren, zodat het efficiënter wordt.
Maar toch: in het lab lukte het om de bacteriën, Candidatus Methanoperedens, onderdeel te maken van een soort batterij. "We laten de bacteriën groeien op een elektrode aan de ene kant, waaraan ze door de omzetting van methaan elektronen afgeven", legt onderzoeker Heleen Ouboter uit op de website van de universiteit. Van nature komt deze bacterie voor in zoet water. "Vooral op locaties in Nederland waar het oppervlakte- en grondwater vervuild is met stikstof gedijt de bacterie goed, aangezien deze nitraat nodig heeft voor het afbreken van methaan."
De onderzoeksresultaten zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Microbiology.
Foto: niet de bacterie uit het verhaal
{{comment.text}}