Identitair Verzet mag niet bij moskee betogen
Binnenland

Identitair Verzet mag niet bij moskee betogen.

De voorzieningenrechter heeft besloten dat het Identitair Verzet zich aankomende zondag niet bij de As-Soennah-moskee mag vertonen.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag zag in gedachten al een groot slagveld ontstaan tussen aan de ene kant sympathisanten van het Identitair Verzet en aan de andere kant de demonstranten van vijf tegendemonstraties (Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), het Platform tegen Racisme, Movement X, een groep particulieren en een anti-fascistisch initiatief). 

Daarom wil Krikke dat het rechtse clubje hun spandoeken omhoog gaat houden op de Koekamp bij het Malieveld. Mocht de typhus uitbreken, dan kan dat daar wel. Eventuele knokpartijen zijn daar wat beter beheersbaar.

Maar is het niet vreemd dat een demonstratieplek wordt verboden omdat bepaalde bevolkingsgroepen dat weleens als aanstootgevend zouden kunnen zien?

"Op zich is een dergelijke vrees geen reden een demonstratie te verbieden. Ook is het niet van belang dat eventuele onrust wordt veroorzaakt door de tegenpartij", aldus de rechter. Toch heeft de gemeente "voldoende onderbouwd dat mogelijke onrust of rellen niet te beheersen zijn op de route die het Verzet oppert". 

Alle artikelen geladen. Overzicht →