Iedereen is het eensch, 'Amsterdam Joods akkoord' = een feit
Binnenland

Iedereen is het eensch, 'Amsterdam Joods akkoord' = een feit.

Na incident op incident lijkt er eindelijk een teken van leven te komen vanuit de Amsterdamse 'zorg goed voor elkaar' gemeenteraad. Alle politieke partijen vinden dat er best een tandje bijgezet mag worden als het gaat om de aanpak van antisemitisme.

Speciaal voor u presenteren zij daarom het 'Amsterdam Joods akkoord', dat vanavond van alle benodigde handtekeningen voorzien zal worden.

Maar hee, er is meer goed nieuws. U wist het waarschijnlijk niet, maar in sommige klassen in de hoofdstad stuit het praten over Jodenvervolging op weerstand onder leerlingen. Alhoewel een plus een gewoon twee is, heeft het akkoord het over "scholen en docenten die belemmeringen ervaren bij het aansnijden van het onderwerp".

Joden vaak slachtoffer van discriminatie

Waar zorgt het akkoord nu voor? Ondersteuning is het magische woord. Niet de personen die volgens de regels van een boekje leven worden aangepakt, nee het zijn de docenten en scholen die wellicht een andere manier kunnen vinden het onderwerp bespreekbaar te maken. De pamperaanpak 2.0.

Hoe dan ook, er is een duidelijke stijging als het gaat om antisemitische incidenten. Werden er in 2016 nog 109 delicten gemeld, een jaar later lag dit aantal al op 113. Ook goed om te vermelden is dat Joden volgens cijfers van politie en justitie ongewild een monopolie hebben op het slachtoffer zijn van discriminatie. Liefst 22 procent van alle discriminatiemeldingen betreft antisemitisme.

Alle artikelen geladen. Overzicht →