Iedereen wil Sywert zijn

Iedereen wil Sywert zijn 

11 juni 2021 - 11:05

Terwijl Sywert afgaat via de ene deur met in zijn zak zijn negen miljoen of meer, komt Pieter Omtzigt het podium op snellen met 76 pagina’s burn out therapie: een aanklacht tegen het CDA. Het mag allebei geen nieuws heten. Of was er nog iemand in de zaal die dacht dat Sywert zijn zuurverdiende centjes terug zou storten in Wopkes staatskas? Dan wel iemand die dacht dat Omtzigt de rest van zijn leven zou zwijgen?

Nou dan.

Tijdens de opkomst van Omtzigt en de afgang van Sywert sneuvelde en passant ook nog het BNNVARA-programma De Vooravond (nooit gekeken, so sue me) met de populaire presentatoren Renze Kramer (oprecht leuke man) en Fidan Ekiz (oprecht leuke vrouw). Zie daar de chaos van de week. Het enige wat nog ontbreekt is dat er compromitterende foto’s van Sigrid Kaag, Mark Rutte en Jesse Klaver opduiken de komende dagen en dan is het hele land écht stuurloos. Spoiler alert: gaat niet gebeuren.

Niemand kijkt nog op van het bananenrepubliekgehalte van dit land maar eerlijk? Hoe kan een volk dat zich anderhalf jaar laat ophokken, toestaat dat restaurants, café’s, boekhandels en musea gesloten zijn terwijl de machthebbers geen ene cent hebben ingeleverd of maaltijd hebben overgeslagen in deze periode, nog verwachten dat politiek en media integer zijn, het landsbelang dienen en doen wat op lange termijn goed is voor de burgers van dit land? En nee, ‘pandemie’ is geen antwoord, ‘corona’ ook niet. Machtswellust, vriendjespolitiek, corruptie en verslaving aan aandacht wél. Allereerst is anders niet te verklaren waarom Sywert wél met een order van 30 miljoen plus de zaal uitloopt (wat hij niet eerlijk deelt met zijn mede-charlatans), niet te verklaren waarom Hugo een lijsttrekkersverkiezing wint ten koste van Pieter en tot slot is niet uit te leggen hoe Pieter gepiepeld wordt ten koste van Wopke. Wat wél te verklaren is, is hoe dit kan gebeuren: onder toeziend oog van de staatsmedia die allang niet meer de macht controleren maar stagiairs knip- en plakwerk laten doen wat makkelijker is dan niet geïntimideerd en bevangen raken door macht. Iedereen wil Sywert zijn: zijn rolodex, zijn vrienden en zijn bereik teneinde óók op een dag negen miljoen (and counting) te incasseren.

Het is een menselijke drang om ergens bij te horen, degenen die ervoor bedanken worden uitgesloten. Als je niet meedanst, -heult, -lacht, -zwijgt en -instemt met de poppetjes, worden de carrièrekansen je ontnomen. Het CDA is (gelijk alle andere politieke partijen) slechts een bedrijf als ieder ander: likken naar boven, trappen naar beneden. Er zijn immers weinig andere banen waarbij je zo makkelijk meer dan een ton op jaarbasis kunt verdienen, laat staat de jackpot van dertig miljoen zou kunnen behalen - of staatssecretaris kunt worden. Hetzelfde geldt voor de media: Linda de Mol is hét voorbeeld van iedereen die presenteert. Blond zijn, lachen, altijd vriendelijk blijven, geen mening verkondigen en áls dan toch wel die ene mening die correct links en vermeend sociaal is. Wat dat betreft is het een wonder dat het zo lang geduurd heeft voordat Sophie Hilbrand d’r Vooravond mocht presenteren. En omdat er natuurlijk niet gediscrimineerd mag worden, ook Khalid Kasem. Leuk voor ze. Lullig voor Renze en Fidan, zoals het ook lullig is voor Pieter en net iets minder lullig voor Sywert.

Het heet leven. Het heet geloven dat je groter bent dan het geheel. Het heet geloven dat je ergens bijhoort. Het heet geloven dat cancellen aan jou voorbij zal gaan.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.