'Iemand' blaast stuwdam Djnepr op, evacuaties na overstromingen

'Iemand' blaast stuwdam Djnepr op, evacuaties na overstromingen 

06 juni 2023 - 10:01

De zogenaamde Kachovka-stuwdam in de Oekraïense regio Cherson is afgelopen nacht verwoest en dat leidt tot overstromingen en evacuaties. En u raadt het al: Rusland geeft Oekraïne hiervan de schuld en Oekraïne geeft Rusland de schuld. 

Of het nou Poetin, Zelensky of een terrorist is die dit op zijn geweten heeft, feit is dat de verwoesting van de dam in het door Rusland bezette gebied in het zuiden van Oekraïne tot grote zorgen over de veiligheid van burgers leidt.

Volgens de Oekraïense autoriteiten brengt de doorbraak risico's met zich mee voor de kerncentrale Zaporizja omdat de koelwatertoevoer in gevaar zou kunnen komen. Momenteel zou de situatie "onder controle" zijn omdat een reservoir met koelwater goed gevuld is. 

Bovenal wordt er gevreesd voor grootschalige en gevaarlijke overstromingen. De Oekraïense gouverneur van de regio Cherson zei te verwachten dat het water "binnen vijf uur tot kritische hoogten zal stijgen" en heeft de evacuatie van mensen nabij de dam aangekondigd. Oekraïne gaat er vooralsnog van uit dat 16.000 mensen in die gebieden wonen, de Russische bezetter van 22.000.

De dam uit 1956 was 30 meter hoog en 3200 meter lang. Het grote reservoir levert water aan het schiereiland de Krim, dat in 2014 is geannexeerd door Rusland. Die watertoevoer kan in de problemen komen. De overstroming zou ook gevolgen kunnen hebben voor de situatie op het slagveld.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml