Iets anders doen

Iets anders doen 

20 juli 2020 - 13:39

Ik vraag me wel eens af wat ik zou doen als ik geen befaamde Vlaamse schrijver was geworden. Ik ben neerlandicus en anglist en zou dus Nederlands en Engels kunnen doceren, bij voorkeur Nederlandse literatuur aan de universiteit. Ik zou tegen m’n studenten zeggen: ‘Heel velen onder jullie hebben de roman Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer gelezen. Dat kan bijna niet anders, want dat boek is een enorme bestseller. Tegen degenen die het nog niet gelezen hebben zeg ik: houden zo. Lees dat boek niét. Het is een kutboek. Het is debiel qua vorm en inhoud. Het is een lor die je in het vuur moet gooien. Plus, Ilja Leonard Pfeiffer is een heel lelijke man. Als je een boek uitkiest moet het er een zijn van een mooie schrijver. Pfeiffer is dik, harig, myoop, ongewassen, en heeft, zoals alle vetzakken, ongetwijfeld een kleine lul. Het is toch niet moeilijk om uitsluitend boeken te lezen van fysiek aantrekkelijke auteurs. Met andere woorden, lees nooit een thriller van de afzichtelijke Saskia Noort, maar wel een van de verrukkelijke Esther Verhoef. Die ziet eruit als een catwalkmodel, terwijl Saskia Noort eruit ziet als een apin met een sik.’ Ja, op zo’n manier zou ik doceren, tevens de enige goeie manier waarop je snotneuzen de kennis van de  literatuur moet bijbrengen.

Maar mogelijk was ik geen leraar geworden, maar een politieagent. Ik heb er altijd schitterend uitgezien in een uniform, zoals bleek toen ik m’n legerdienst vervulde. Als ik op straat kwam in m’n officiersoutfit keken nagenoeg alle vrouwen naar mij met begerige ogen. Zodoende zou ik als politieman allicht net zo goed een sexy gozer kunnen voorstellen. Ik zou, los van m’n aantrekkelijk uiterlijk, m’n werk zo uitstekend mogelijk proberen te doen, en geen rekening houden met de afkomst, het ras, de seksuele voorkeur, en de religieuze overtuiging van degenen die ik dien te arresteren. Uiteraard is het mogelijk dat je je even laat gaan, en een zwarte homofiele moslim een paar tikken meer geeft met de matrak dan een witte heterofiele katholiek. Of dat je op het politiebureau, tijdens een ondervraging, aan een lesbienne een paar klappen tegen haar kanis met een telefoonboek uitdeelt. Voor de rest zou ik me aan de regels houden, behalve als ik er van af zou wijken, en bijvoorbeeld geen boete uitschrijf voor een motorrijder die op z’n Triumph Daytona met 260 kilometer per uur vlamt over een weg waar je maar 90 kilometer per uur mag. Laat zo’n motorrijder toch met rust. Een Triumph Daytona is niet gemaakt om 90 per uur te halen, dat doet zo’n machine geen recht.

Mogelijk was ik echter evenmin een politieagent geworden, maar een tv-presentator, die zelf het format van z’n quizprogramma heeft verzonnen. Dat format ziet er aldus uit: er zijn drie enorm domme kandidaten uit pakweg Zaandam, en degene die de quiz wint kroont zich tot de allerdomste Zaandammer die er te vinden is, en mag gratis drie weken met vakantie in Spijkenisse, zij het dat hij tijdens die drie weken continu geblinddoekt blijft. De titel van de quiz is derhalve De blinddoekquiz. Het probleem met de mogelijke alternatieven voor het schrijversvak die ik zonet op een rijtje heb gezet, is dat ik erg slim en intelligent ben, en dat de doorsnee leraar, politieagent of tv-presentator een domme eikel is, en een tweede probleem is dat zo’n leraar, zo’n poltieagent of zo’n presentator meestal maar een schijntje verdient wat van een goedboerende schrijver binnenhaalt.

Kortom, ik had dan wel iets anders kunnen doen, maar ondertussen ben ik erg tevreden dat ik doe wat ik doe en zal blijven doen. Leve de literatuur!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.