IJsberen belagen meteorologen in poolgebied
Buitenland

IJsberen belagen meteorologen in poolgebied.

IJsberen belagen al dagen vijf meteorologen in een afgelegen Russisch weerstation op een eiland in de Kara Zee in het Noordpoolgebied. Persbureau TASS meldde dat ruim tien ijsberen rond een weerstation op het eiland Trojnoj hangen.

Het hoofd van het station, Vadim Plotnikov, zei dat een deel van hun meteorologische waarnemingen is geschrapt, omdat het veel te gevaarlijk is naar buiten te gaan. Zo ligt er een ijsberenwijfje onder een raam van het gebouw.

Deze ijsbeer doodde 31 augustus een hond die bij het weerstation hoorde en ze is sindsdien gebleven. Er zijn naar schatting ruim tien andere beren gekomen, onder wie vier vrouwtjes met ijsberenkroost.

Hulp over een maand

Plotnikov heeft bij de autoriteiten in Archangelsk alarm geslagen over de belegering, maar vooralsnog is er geen hulp op komst. Hij kreeg te horen dat er over een maand een bevoorradingsschip komt. Dat brengt onder meer vuurwerk waarmee de beren verjaagd kunnen worden. Een toezichthouder zei dinsdag dat het weerstation over een vuurwapen beschikt.

Het eiland in het poolgebied ligt 4.500 kilometer van Moskou.

Alle artikelen geladen. Overzicht →