IJsland wil religieuze besnijdenissen bij kids verbieden
Buitenland

IJsland wil religieuze besnijdenissen bij kids verbieden.

IJsland gaat mogelijk als eerste land van Europa religieuze besnijdenissen bij jongens verbieden. Uiteraard is dit tegen het zere been van joden en moslims, want de vrijheid van godsdienst zou in het geding zijn.

Het parlement in Reykjavik bestudeert het wetsvoorstel waarbij een celstraf van maximaal zes jaar kan worden opgelegd als iemand een kind besnijdt zonder dat daar een medische reden voor is. 

U kunt wel begrijpen dat alle joden en moslims van het eiland in het noorden van Europa - ongeveer 2.000 in totaal - nu woest zijn. IJsland toont namelijk geen respect voor 'een eeuwenoude culturele en religieuze traditie'.

Daarnaast wordt dit onder doemdenkers gezien als het begin van verdere inperking van vrijheid van godsdienst. Straks worden ook nog andere 'tradities' zoals het onverdoofd slachten verboden. Dat moeten we niet hebben natuurlijk.

Niets mee te maken, aldus de initiatiefnemers van het wetsvoorstel. Zij beroepen zich vooral op het feit dat kinderen besnijden in strijd is met hun rechten, zoals die vastgelegd zijn bij de Verenigde Naties. Zoals u misschien wel weet kan het ook gevaarlijk zijn, zeker als de besnijdenis niet door een dokter wordt uitgevoerd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →