Ik riep: 'Poten thuis, Fortuyn!'

Ik riep: 'Poten thuis, Fortuyn!' 

09 mei 2022 - 14:44

De dood van Pim Fortuyn is herdacht. Twintig jaar geleden werd hij nedergekogeld in het Media Park in Hilversum, nadat hij een leuk radio-interview had gegeven aan Ruud de Wild, en ondermeer zei dat hij zinnens was om zevenentachtig jaar oud te worden. Het is schrijnend dat iemand die hoopt dat hij nog decennia te gaan heeft, een half uur later doodgaat. Het kan ons ook overkomen. Het is mogelijk dat op je dertigste verjaardag iemand aan je vraagt: ‘Hoe oud zul je worden, denk je?’, en dat je zegt: ‘Waarom geen honderd jaar’, en dat je nog diezelfde dag worden overreden door een autobus. De dichtstbijzijnde dokter probeert je nog te reanimeren, maar het is te laat, je ogen breken en je overlijdt terplekke. Je gestamelde laatste woorden waren: ‘Nog zeventig jaar te gaan…’

Pim Fortuyn was een omstreden man, als mens en als politicus. Hij was heel lang, heel homoseksueel, en de heel trotse bezitter van een Daimler en twee hondjes. Als politicus was hij heel vastberaden, heel principieel, en heel rechts. Dat dacht men althans, terwijl Fortuyn bij lange niet heel rechts was, en zeker niet in die mate dat je hem pakweg een racist kon noemen. Hij had vele allochtoonse verloofdes voor de liefde van één nacht, hij had geregeld een Tunesische poetsvrouw, en als je hem vroeg waar je het beste brood kon kopen, zei hij telkens: ‘Bij m’n Turkse bakker Houssain.’ Oké, hij bleef er maar op hameren dat Nederland vol was, en dat het moest gedaan zijn met de grenzen open te stellen voor mensen die indertijd allochtonen werden genoemd, maar in zekere zin had hij niet helemaal ongelijk: hij bedoelde dat een klein land dat van zichzelf al een paar miljoen inwoners te veel heeft, moet ophouden met iedereen zomaar binnen te halen, want dat daar problemen van komen.

Ik heb Pim Fortuyn één keer ontmoet. In de jaren negentig en aan het begin van de jaren tweeduizend had Theo Van Gogh een talkshow op de Amsterdamse zender AT5, en er werden op één opnamedag drie afleveringen opgenomen. Op die welbepaalde avond in 2001 werd eerst André Hazes geïnterviewd, daarna Pim Fortuyn, en daarna ik. Hazes was zoals gewoonlijk zo dronken als een galeier, stamelde een boel onzin bij elkaar, begreep de vragen verkeerd, gaf nog veel verkeerdere antwoorden, leek niet te weten wie Theo van Gogh was, vroeg drie keer ‘Duurt het nog lang want ik moet dringend pissen’, en viel tenslotte laveloos van z’n stoel, een scène die later werd weggeknipt. Dan was Fortuyn een heel andere praatgast. Hij zat openlijk te flirten met Van Gogh, was welbespraakt en rustig, argumenteerde en zette zaken duidelijk op een rijtje, en kon met het interview ongetwijfeld vele kijkers overtuigen om van hem een minister-president te maken.

Vervolgens was ik aan de beurt, en Theo van Gogh, die stijf van bewondering stond voor m’n nieuwe roman van destijds (getiteld ‘Het Oude Nieuws Van Deze Tijden’) maakte er het beste gesprek van dat hij ooit had gehad. Naderhand namen we nog een drankje, behalve André Hazes, die door z’n echtgenote Rachel achterop de fiets was vastgebonden en afgevoerd, en Pim Fortuyn verzekerde mij dat hij een groot fan was van m’n oeuvre en dat hij al dertien boeken van mij had gelezen. ‘Ik heb uw boeken ook gelezen, professor,’ zei ik. Hij vroeg wat ik ervan vond. ‘Naar inhoud pareltjes, maar naar stilistiek een hoop vodden,’ zei ik naar waarheid. Hij bewonderde mij voor m’n eerlijkheid en legde ineens een hand op m’n dij. Ik sloeg die klauw weg, en zei: ‘Poten thuis, Fortuyn’. En zo liep onze ontmoeting toch nog enigszins onprettig af. Dat sluit niet uit dat ik Pim Fortuyn tot op de dag van vandaag niet beschouw als een rechtse zak, maar wel als een integere leidsman, die nog steeds gemist wordt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.