Optimist zegt: Russen vanzelf klaar met Poetin en zijn vieze dictatuur

Optimist zegt: Russen vanzelf klaar met Poetin en zijn vieze dictatuur 

18 april 2022 - 11:37

Grenst optimisme in deze tijden aan waanzin? De optimisten vinden van niet. ‘Optimisme staat niet voor waanzin,’ zeggen ze, ‘het staat voor geloof in de toekomst, dat alles beter wordt, en dat de mensheid zichzelf alleen maar sterker zal maken.’ De pessimisten lachen dit weg, en zeggen: ‘De optimisten zijn gekken, en ze zijn nog blind ook. Ze zien goed waar kwaad is, ze zien leven waar dood is, ze zien mensen waar monsters zijn.’ Ik zit ergens tussen het optimisme en het pessimisme in, met andere woorden: ik zit nergens. Er zijn dagen dat ik denk: de oorlog in Oekraïne zal binnenkort voorbij zijn, het coronavirus wordt steeds zwakker, en binnenkort overlijdt m’n tante Sonja en krijg ik een erfenis van een half miljoen euro, drie huizen, een Ford Mustang uit 1968, en een hond die Felix heet en pootjes kan geven. Dan zijn er weer dagen dat ik denk: ik zal die Felix z’n poten afzagen zodat hij op z’n buik naar het einde van de aarde kan kruipen en onderweg alleen maar leed zal zien.

Tussen optimisme en pessimisme in zit het blote oog. Er zijn duizend schermen waarop je kunt bekijken wat er aan de hand is. En dat is niet zo fraai. De Russen schieten burgers neer, ze molesteren vrouwen, ze verzuipen kinderen, en ze zagen honden de poten af. Het zijn klootzakken, en dat weten ze, en daar zijn ze trots op. Ze zijn er altijd trots op geweest. Ik zag op National Geographic beelden uit het tijdperk van Stalin, en wat die z’n eigen bevolking aandeed, dat lijkt als twee druppels water op wat de Russen tegenwoordig de Oekraïners aandoen. Niet alleen de Oekraïners moeten het op stalinistische wijze door Poetin ontgelden, ook de Russen zelf zitten als insecten onder z’n duim. En binnenkort de Moldaviërs, de Letten, de Litouwers, en zelfs de Finnen en de Zweden. Daarna de rest van Europa.

Maar vervolgens spreekt weer eens de optimist in mij die zegt: met name de Russen zelf zullen Poetin een halt toeroepen. Binnenkort hebben ze het gehad met diens vieze dictatuur, zullen ze eerst hem een kogel door de kop jagen, vervolgens het hele abjecte kringetje rond hem, en ze zullen door vrije verkiezingen een leider aanduiden die alle oorlogen doet ophouden, die ijvert voor vrede in alle landen, die de atoomwapens definitief onklaar maakt, en die de poten van alle door amputatie verminkte honden weer aan hun lijf zal vastnaaien. Blaffend zullen de diertjes door de toendra rennen, en likjes geven aan alle vrouwen en kinderen, terwijl de mannen in hun hangmat de krant lezen, een pijp roken, hun snor kammer, en glimlachen in de zonneschijn. Ben jij nou helemáál betoeterd? snauwt de pessimist. Met dat gezeik over die blije honden.

Nu reeds worden honden geslacht en opgegeten door uitgehongerde oorlogsslachtoffers in het westen en het zuiden van Oekraïne, nu al worden de nieuwe coronapatiënten in China opgesloten in concentratiekampen, nu al vraagt Johnny De Mol zich af waarom hij z’n vroegere vriendin niet nog meer klappen tegen haar bakkes heeft gegeven. Kortom, de strijd tussen optimisme en pessimisme is aan het woeden. Je moet er kalm onder proberen blijven. Je moet denken: we leven niet in 2022, we leven in een tijdloze periode, waarin de lucht die we ademen het enige is wat we behoeven, waarin er geen liefde nodig is omdat iedereen toch al van elkaar houdt, waarin er geen gisteren en geen morgen bestaan omdat vandaag eindeloos duurt, en waarin de honden kwispelen zonder reden. Daar is hij weer met z’n honden! Laat de honden met rust! Laat ze grollen en grauwen naar de voorbijsjokkende karavaan des waanzins! En vlucht zelf weg uit die karavaan, om de grenzen van de waanzin eindelijk te overschrijden. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.