Imam: orgaandöneren is niet haram
Binnenland

Imam: orgaandöneren is niet haram.

Een verstandige man, die Yassin Elforkani. Afgelopen vrijdag riep hij moslims in de Blauwe Moskee in de hoofdstad op orgaandonor te worden. 

Hede ten dage staan islam-aanhangers niet te springen om de medemens van dienst te zijn wanneer ze zelf het vaantje strijken. Komt door de Koran. Niet iedereen die het boek leest schijnt goed te begrijpen, als in verschillende interpretaties, of het nu wel of niet done is om organen te doneren. Of Allah dat nu wel of niet toestaat.

Volgens imam Elforkani is het in zijn beleving gewoon toegestaan. "Naar mijn mening staat in de Koran dat orgaandonatie een goede zaak is. Er staat dat je de mensheid redt als je één mensenleven redt, en bij orgaandonatie kan dat. Er zijn ook andere interpretaties."

En what about moslims die alleen willen doneren aan andere moslims? Elforkani: "Moslims willen toch ook organen ontvangen als ze die nodig hebben? Mogen die organen dan alleen van moslims komen? En hoe kun je organen ontvangen als je niet wil doneren?"

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht rent de bereidwilligheid van orgaandonoren onder Nederlanders met een migratieachtergrond. Van de Marokkaanse Nederlanders moeten we het in ieder geval niet hebben, 95 procent is tegen doneren. Daar tegenover staan Antilliaanse Nederlanders, die minder problemen hebben met het redden van een medemensje. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →