Inbrekers slaan toe in crematoria
Binnenland

Inbrekers slaan toe in crematoria.

Dieven gaan de laatste weken en maanden massaal op rooftocht in crematoria. Daarbij hebben ze het gemunt op gouden en zilveren as-sieraden (waarin nabestaanden wat as van hun dierbaren kunnen bewaren) en contant geld.

Niet zelden gebruiken de grafrovers geweld. Zo zijn bij het crematorium in Aalten op 28 mei met een koevoet de kozijnen opengebroken. "De schade ligt rond de 7.000 euro", vertelt directeur Bert van Asselt van uitvaartbedrijf GUV aan de Gelderlander. Hij verbaast zich over de inbraken, omdat vrijwel alle crematoria maar een paar as-sieraden in huis heeft. "Het meeste wordt getoond op internet."

Ook bij crematoria in Arnhem, Dieren, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Assen en Baexem sloegen dieven toe. "De schade die bij de inbraken is aangericht is enorm en staat in geen enkele verhouding tot wat er is buitgemaakt", zegt Jaap Blaak, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria. De vereniging heeft haar leden gewaarschuwd om extra alert te zijn.

Vermoedelijk gaat het om een bende, gezien de vaak korte tijd tussen de inbraken, maar dit kan de politie niet bevestigen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →