IND: Ja, wij falen (soms) in uitvoering vreemdelingenbeleid

IND: Ja, wij falen (soms) in uitvoering vreemdelingenbeleid 

15 april 2022 - 10:25

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft het boetekleed aangetrokken. De organisatie die beslist over wie Nieuwe Nederlander mag worden en wie niet erkent te kampen met 'capaciteitstekorten' en 'een organisatiecultuur' die ervoor zorgen dat de 'menselijke maat' 'soms' verloren gaat bij de uitvoering van het vreemdelingenbeleid.

Onderzoeksjournalistiek-programma Pointer trok de beerput open toen door (ex-)medewerkers van de IND te spreken. zij schetsen een beeld waarin beleidsregels en interne werkinstructies de boventoon voeren en er geen ruimte is voor een eigen oordeel. Nogal lastig als het gaat om beslissingen over verblijfsvergunningen. ook als duidelijk is dat ze schrijnende situaties voor vreemdelingen veroorzaken.

Sommige vreemdelingen moeten wel jarenlang smeken en procederen voordat ze zich Nieuwe Nederlander mogen noemen. “Ik zie gewoon om me heen dat de ja-knikkers managers worden. Mensen die een grote mond hebben of het ergens niet mee eens zijn, worden op een zijspoor gezet en naar de uitgang gewerkt", aldus een ex-medewerker.

Op de juridische afdeling van de IND hebben ze nu dus ingezien dat ontkennen geen zin heeft en erkennen ze het eigen falen. Maar wat gaan we er aan doen? Dan is dan weer niet duidelijk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml