Influencers (maar ook hun volgers) dienen eens normaal te doen

Influencers (maar ook hun volgers) dienen eens normaal te doen 

15 augustus 2023 - 12:08

Influencers. Van die mensen die toevallig 100K aan volgers op Instagram hebben, waarschijnlijk omdat ze een goed stel tieten en een leuk koppie hebben of in het geval van mannen een sixpack hebben of juist kunnen gamen of zoiets, daardoor denken dat ze iets voorstellen maar daardoor ook door bedrijven benaderd worden om reclame te maken voor een of ander stom product. 

Dat wordt gedaan door grote merken, maar ook door talloze minder bekende merken. En die influencers, met veel of heel veel volgers, die zien hier uiteraard een prachtig verdienmodel in. Wie wil nou niet in een video even snel een product aanprijzen als je daarmee weer een paar meier op je bankrekening kan bijschrijven? Op zich is dat al iets om je af te vragen: waar in de westerse wereld ging het mis dat we zover zijn afgegleden dat complete nobody's worden benaderd om videootjes te maken waarin ze reclame maken voor producten?

Afijn, nu is dat op zich allemaal prima en het kan ook geen kwaad wanneer het gaat om de nieuwste rookworst van de Hema, of de allerlaatste lippenstift van de Kruidvat, maar er blijken ook behoorlijk wat cowboy's en andere oplichters te zijn die deze influencers benaderen, bijvoorbeeld in de gokindustrie. En wat het ergste is? Influencers hebben hier schijt aan. Alles voor wat extra geld. En als je achteraf gecontroleerd wordt dan zeg je gewoon dat je niet wist dat die persoon een oplichter is. Makkelijk zat! 

Wat ook erg is, is dat die 'volgers' blijkbaar niet checken waar ze naar zitten te kijken en zodra hun held uit de video zegt dat ze iets moeten doen of aanschaffen, ze dit zonder pardon ook doen. Wie het programma BOOS weleens kijkt (ja dat programma van opperdeuger Tim Hofman bekend van het schandaal rondom The Voice, maar eigenlijk in de kern gewoon een consumentenprogramma voor jongeren) weet dat jongeren anno nu massaal hier intrappen, massaal de producten kopen die worden aangeprezen zonder op internet te checken of een en ander wat beweerd wordt wel klopt. 

Nu zijn wij op de redactie groot geworden met YouTube, Facebook, Instagram en al die andere socialemedia-rotzooi, maar wij kunnen er niet bij dat je zonder kritisch te zijn, zonder bronnen te checken, op internet iets doet of koopt omdat een of ander figuur op Instagram of Telegram zegt dat je dat moet doen.

Maar goed, naar aanleiding van het nieuws dat influencers reclame maakten voor dubieuze gokgroepen willen Kamerleden Michiel van Nispen (SP), Anne Kuik (CDA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) nu dat demissionair minister Franc Weerwind hen oproept om voortaan goed te checken voor wie ze reclame maken, zodat jongeren beter beschermd worden voor dubieuze praktijken.

Juist ja. Hoezo 'oproepen', wat dacht je van een oproep aan die influencers om met hun leuke koppie en neptieten gewoon eens normaal te doen? Wat ons betreft op straffe van een torenhoge boete. Die mensen hebben toch geld als water. Of dwing hen om een gewone baan te zoeken. Draag iets bij aan de maatschappij. En nu we toch bezig zijn: wat dacht je van al die volgers? Zijn die soms ook te dom om te poepen? Op het moment dat iemand iets aanprijst in een video, check je op internet de reviews. Is een prijs (of in dit geval de beloftes van torenhoge gokwinsten) te mooi om waar te zijn? Dan is dat het meestal ook hè?

Het is allemaal niet zo moeilijk mensen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.