Initiatiefwet voor bescherming transgenders
Binnenland

Initiatiefwet voor bescherming transgenders.

PvdA, D66 en GroenLinks grijpen deze Roze Zaterdag aan om op de bres te springen voor transgenders. Met een initiatiefwet willen de partijen de bescherming van transgenders en andere seksuele minderheden wettelijk vastleggen.

Daarvoor is een aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) nodig, meldt de NOS. De partijen willen dat er een verbod komt op discriminatie van transgenders en mensen die lichamelijke kenmerken hebben van beide geslachten. Bij zo'n 85.000 mensen in Nederland zou sprake zijn van een dergelijke 'intersekse conditie'. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over meisjes zonder baarmoeder of eierstokken, of jongens die in de pubertijd borstgroei krijgen.

"Zij kampen in het dagelijks leven vaak met onbegrip, stigma’s en discriminatie. Uit recente cijfers blijkt dat bijna de helft van hen het afgelopen jaar last heeft gehad van geweld. Mensen ervaren onnodige spanningen, uitsluiting en barrières door het gevoel te hebben te moeten voldoen aan de strikte norm van man of vrouw", schrijven de partijen. 

Transgender Netwerk Nederland heeft laten weten blij te zijn met de Haagse steun.

Alle artikelen geladen. Overzicht →