Inspectie onderzoekt 'falend' justitieel traject na steekpartij metro
Binnenland

Inspectie onderzoekt 'falend' justitieel traject na steekpartij metro.

Het zal verdorie eens tijd worden ook. De Inspectie Justitie en Veiligheid neemt het handelen van de betrokken instanties onder de loep naar aanleiding van de dodelijke steekpartij in de Amsterdamse metro in juli vorig jaar, waarbij een 27-jarige levensgevaarlijke gek een passagier doodstak.

De steker, Philip O. verbleef op dat moment gedwongen op de gesloten psychiatrische afdeling van het AMC. Maar ondanks dat hij agressief, verward en gevaarlijk was, en ondanks het feit dat hij zes weken eerder nog een verpleegster had mishandeld, werd hij toch zomaar op onbegeleid verlof gestuurd. Met alle gevolgen van dien.

U vraagt zich natuurlijk kan hoe het kan dat in onze rechtstaat levensgevaarlijke mensen op onbegeleid verlof gestuurd worden. Er zijn tenslotte meer voorbeelden van hoe dit gruwelijk fout kan gaan.

Nou, goed nieuws: de inspectie vraagt zich dat ook af. Dit onderzoek heeft dan ook als doel om een volledig beeld te krijgen van de momenten waarop de dader met justitie in aanraking kwam en het handelen van de instanties die daarbij betrokken waren, meldt de inspectie zelf.

Alle artikelen geladen. Overzicht →