Inspectie: Overlastgevende asielzoekers geven overlast, weinig grip op

Inspectie: Overlastgevende asielzoekers geven overlast, weinig grip op 

15 juni 2021 - 13:25

Nou zo moeilijk moet het toch niet zijn, maar blijkbaar wel: er is weinig grip op overlastgevende asielzoekers en het is niet eenvoudig om daar wat aan te doen, luidt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport de noodklok.

U kent die verhalen inmiddels vast wel: winkeldiefstallen, zwartrijden in het openbaar vervoer, (seksuele) intimidatie en ander door God verboden hinderlijk gedrag, het valt af en toe niet mee om asielzoekers in de eigen gemeente te hebben. Die overlast komt volgens de Inspectie vaak voort uit psychische problemen en/of een verslaving en opvanglocaties zijn onvoldoende toegerust om deze mensen te knuffelen te helpen. Dit lukt alleen op speciale locaties.

Allemaal leuk en aardig, maar de Inspectie zegt ook dat het niet de asielzoekers zijn die gevlucht zijn voor oorlogsgeweld die crimineel gedrag vertonen, maar dat het slechts een groepje van 350 man is afkomstig uit 'veilige landen' als Marokko, Algerije, Libië of Tunesië. Deze mensen zoeken alleen maar een beter leven in het rijke Westen, maar omdat dit geen reden is om een asielaanvraag goed te keuren doen ze zo'n aanvraag vaak ook maar niet.

Oplossing: de IND, Dienst Terugkeer en Vertrek en de politie zouden moeten kijken of direct een uitzettingsprocedure gestart kan worden als zij in de opvang problemen veroorzaken. Of anders andere strafrechtelijke vervolgingen in gang te zetten.

Applausje voor de heren van de Inspectie. Dit hadden wij natuurlijk zelf niet kunnen bedenken maar het staat nu in elk geval vermeld in een rapport (altijd belangrijk in bureaucratisch Nederland). Nu maar hopen dat Grapperhaus dit rapport niet in de lade van zijn bureau laat verdwijnen. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml