Inspectie stuurde 50 dokters brief met 'foei' om onjuiste corona-info

Inspectie stuurde 50 dokters brief met 'foei' om onjuiste corona-info 

31 augustus 2021 - 15:24

 Ja je moet geen onzin gaan praten als je een dokter bent natuurlijk, maar toch wel grappig dat de gezondheidsinspectie dan bepaalt wat 'onzin' is en wat niet. De Inspectie heeft in de afgelopen tijd circa vijftig keer een "corrigerende brief" gestuurd aan dokters die "evident onjuiste" informatie verstrekten over het coronavirus of over het prikken ertegen. 

Het ging volgens de inspectie om "het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties". Dat is allemaal tegen de normen en de richtlijnen. Ook zijn er ongeldige medische verklaringen geweest over het niet kunnen dragen van mondmaskers. En één arts kreeg zelfs een boete van 3000 euro wegens het voorschrijven van medicijnen die voor andere kwalen dan corona bestemd zijn.

De inspectie "respecteert de vrijheid van meningsuiting van iedereen - ook van artsen en andere zorgverleners". "Discussie en reflectie binnen de verschillende beroepsgroepen is altijd heel nuttig." Maar vervolgens verwacht de inspectie van artsen en andere zorgverleners wel dat zij zich houden aan de algemeen aanvaarde normen en standpunten van hun beroepsgroep.

De aangeschreven artsen deden hun uitlaten niet alleen tegenover patiënten, maar ook op sociale media. De inspectie kan zorgverleners een zogenoemde aanwijzing, een bevel of een boete geven of de kwestie voorleggen aan de tuchtrechter. "Het doen van ongefundeerde uitspraken is in Nederland niet verboden", zegt de inspectie. Maar ze onderneemt naar eigen zeggen wel actie bij uitspraken "die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml