Inspecties na dodelijke gijzeling en steekpartij: 'Jeugdbajes schoot tekort'

Inspecties na dodelijke gijzeling en steekpartij: 'Jeugdbajes schoot tekort' 

03 juli 2023 - 15:32

Goh, zou je denken? Maar liefst vier inspecties concluderen in een gezamenlijk rapport dat het personeel van de jeugdgevangenis in Breda 'ernstig tekort' is geschoten bij een gijzeling en een steekpartij, die beide een dodelijke afloop hadden.

Toch fijn, dat zo'n rapport werkverschaffing oplevert voor medewerkers van de vier inspecties. Namelijk de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Inspectie van het Onderwijs. Conclusies over hoe dat precies komt trekken zij ook: een gebrek aan ervaring bij een deel van de medewerkers en een hoge werkdruk vanwege een personeelstekort.

Eerst de gijzeling. Het lukte een gedetineerde om 2 medewerkers te gijzelen en ervandoor te gaan. Uiteindelijk kon hij door de Belgische politie worden doodgeschoten maar voorafgaand aan de gijzeling ging er vanalles mis. Zo was de jongere op de dag van de gijzeling met verlof en meldde hij zich niet op zijn werk. Dat was niet toegestaan, maar bleef onopgemerkt. Bovendien hadden ze niet goed bijgehouden hoe de jongere zich voelde en hoe hij zijn geld uitgaf

Drie maanden later ging het weer mis in de gevangenis. Een gedetineerde stak een groepsgenoot dood met een mes dat hij had gekregen omdat hij wilde gaan koken. (zucht) Hij verwondde daarbij een andere jongere en bedreigde twee groepsleiders. De medewerkers volgden weliswaar grotendeels de procedures, maar die procedures waren niet aangepast op deze specifieke groep jongeren.

Kortom, er is een potje van gemaakt. En daar kon toch weer mooi een rapportje over geschreven worden!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml