Instanties faalden bij zorg Donny M.

Instanties faalden bij zorg Donny M. 

08 juni 2023 - 15:54

Donny M., dit 23-jarige heerschap ontvoerde en vermoordde op 1 juni 2022 de 9-jarige Gino uit Limburg. En wat blijkt? Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties, concludeert dat de zorg en ondersteuning "niet altijd passend" is geweest. Wat een verrassing! 

Gino verdween op 1 juni 2022 tijdens het voetballen in Kerkrade. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden achter een woning in Geleen. Dit was in de buurt van de woning van de Donny M. Hij heeft bekend dat hij het jongetje heeft ontvoerd, misbruikt en daarna heeft vermoord.

Gruwelijk, en dit was niet het enige wat hij aan zijn kerfstok heeft hangen: in 2017 werd hij al eens veroordeeld wegens mishandeling van twee kinderen en het misbruik van een van hen. In 2015 werd Donny veroordeeld nadat hij een stoeptegel van een viaduct had gegooid. 

Maar nu komt het: uit het onderzoek naar de in totaal veertien organisaties en hulpverleners die betrokken waren bij Donny na zijn eerdere veroordelingen, is gebleken dat ze vooral de focus hadden op de eigen taken. En wat krijg je dan? Dat informatie niet goed wordt overdragen aan elkaar en onderling niet altijd goed wordt samengewerkt.

Is dit schadelijk? Ja, natuurlijk. Zo ontstond er op enig moment het beeld dat het risico op herhaling van een zedendelict laag was. "Dit lage recidiverisico werd verschillende malen in de keten overgenomen en herhaald." Nou, dat hebben we gezien.

En dat terwijl er verschillende 'incidenten' waren rondom Donny in de periodes dat hij behandeld werd. Zo was er sprake van "onrust zoekend gedrag", liegen en het zich niet houden aan de regels. Maar, zo staat in het onderzoek, het grotere geheel hiervan wordt niet gezien. Ook is er een "ernstig incident" in de woongroep bij Villa Franca, waarvan wordt vermoed dat Donny de dader is.

Het gaat te ver om te zeggen dat Gino nog geleefd zou hebben als dit allemaal wel goed gegaan was. Bij een zitting in de zaak-Gino kwam naar voren dat de deskundigen van het Pieter Baan Centrum de kans groot achten dat hij opnieuw een kind misbruikt als hij niet behandeld wordt. Nu maar hopen dat er dit keer geen fouten gemaakt worden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml